Publicerad 19 februari 2024

Brukarundersökning, myndighetskontakten inom individ- och familjeomsorg (IFO)

Brukarundersökningen om myndighetskontakten inom individ- och familjeomsorg fokuserar på kontakten med socialsekreteraren inom myndighetsutövningen. Den omfattar verksamhetsområdena social barn- och ungdomsvård, ekonomiskt bistånd samt missbruks- och beroendevård.

Uppstart av 2024 års undersökningar

Anmälan till 2024 års brukarundersökningar öppnar den 25 mars 2024.

Den 25 mars och den 2 april håller SKR kostnadsfria uppstartsmöten för att berätta om undersökningstjänsten vi använder och vad ni själva behöver göra inför, under och efter genomförandet av undersökningarna. Det kommer också att finnas utrymme för frågor.

Anmälan för socialtjänsten till uppstartsmöte nationella brukarundersökningar 2024

2023 års resultat

  • 127 kommuner har fått ett resultat i årets brukarundersökning inom IFO och totalt har 11 000 brukarsvar kommit in. Den största enkäten är den inom ekonomiskt bistånd som utgör lite mer än hälften av alla svar. Svarsfrekvensen för IFO totalt har ökat från 42 procent (2022) till 48 procent (2023).
  • Majoriteten av de som svarar på brukarundersökningen är nöjda med det sammantagna stödet från socialtjänsten, men kvinnor är något mindre nöjda än män.
  • Missbruks- och beroendevården har även 2023 högst andel positiva resultat på flera frågor.
  • Unga och vårdnadshavare har en lägre andel positiva svar på frågan om deras situation har förändrats efter kontakt med socialtjänsten i jämförelse med övriga frågor. För brukare inom ekonomisk bistånd och missbruk har frågan om möjlighet att kunna påverka vilken typ av hjälp du får lägst andel positiva svar.Den största skillnaden mellan könen finns bland ungdomar (13+) inom den sociala barn- och ungdomsvården. Pojkar svarar mer positivt än flickor.

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Mikael Mattsson Flink
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.