Statistik om digitalisering
SKR erbjuder ett antal verktyg för arbetet med digitalisering inom kommuner och regioner och inom specifika yrkesområden. Det finns även bredare undersökningar om hur inställningen till digitaliseringen hos medarbetare och invånare i kommuner och regioner ser ut i landet.
Nyckeltal för digitalisering, Kolada
Databasen Kolada har kompletterats med nyckeltal om digitalisering med syfte att samla idag tillgängliga mått som anknyter till digitalisering i kommuner och regioner. Du kan arbeta med nyckeltalen i verktyget Jämföraren.
Nyckeltal Digitalisering – kommun
Nyckeltal Digitalisering – region
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden
Undersökningen syftar till att se i vilken grad invånarna är positiva till att digital teknik används inom olika välfärdsområden och i vilken grad de tycker att kommuner och regioner motsvarar förväntningarna på digital samhällsservice. Genomförs vartannat år.
Invånarnas inställning till digital service
Medarbetarnas inställning till digitalisering i välfärden
Undersökning av hur medarbetare i välfärden – förskolelärare, lärare, undersköterskor, sjuksköterskor, socionomer och läkare – upplevt nya arbetssätt under pandemin med hjälp av de digitala verktyg som införts. Genomfördes 2022. Enstaka undersökning.
Utnyttja tekniken smart – medarbetarnas inställning till digitalisering
Kommunernas informationssäkerhetsarbete
Enkätundersökning som gått ut till samtliga kommuner om hur långt kommunerna kommit i sitt systematiska informationssäkerhetsarbete. Genomfördes 2019. Enstaka undersökning.
Kommunernas informationssäkerhetsarbete
Analys och uppföljningsverktyg, Digg
En viktig del i Myndigheten för digital förvaltning (Dig) Diggs uppdrag är att följa upp och analysera den digitala utvecklingen i Sverige. Uppdraget har bland annat inneburit omfattande insamling av data som använts i analyserna. Med Diggs analysverktyg finns det möjlighet att ta del av dessa uppföljningar och möjlighet att göra egna analyser.
Lika Socialtjänst
Verktyg som ska underlätta arbetet med digitalisering inom kommunens vård, omsorg och socialtjänst. LIKA Socialtjänst, består av tre delar: självskattning, sammanfattning och handlingsplan. Uppdateras löpande.
Lika Socialtjänst
Klassa, informationsklassning
Informationsklassning är en metod som hjälper verksamheten att välja rätt åtgärder för att skydda information. KLASSA består av tre delar: informationsklassning, handlingsplan och upphandlingskrav. Uppdateras löpande.
Informationsansvarig
-
Torbjörn Karlsson
Handläggare