- Startsida
- SKR
- Demokrati, ledning, styrning
- Hot mot demokrati och samhällssystem
- Välfärdsbrottslighet
Välfärdsbrottslighet är demokratihotande
Välfärdsbrottslighet är ett hot mot demokratin och därmed allas problem. Kommuner och regioner behöver arbeta aktivt för att stärka det förebyggande arbetet och säkerställa att det finns en tydlig process för att hantera problem när de upptäcks. SKR arbetar för att sprida information till kommuner och regioner inom flera sakområden.
Med välfärdsbrottslighet menar SKR i detta sammanhang är när en extern aktör – företag eller privatperson – otillbörligen utnyttjar kommunala eller regionala medel för egen vinning.
SKR har inlett ett samarbete med myndigheter och aktörer med syfte att tydliggöra kommuner och regioners perspektiv och behov, stärka samverkan och öka kunskapen om kommuner och regioners förutsättningar.
Kunskapsmaterial
SKR har tagit fram olika material som stöd i arbetet mot välfärdsbrottslighet.
Informationsdelning när brottslighet upptäcks på hem för vård och boende (HVB) - vad får du dela?
I en promemoria, framtagen av SKR, förklaras i vilka situationer uppgifter om barn som bor på HVB kan delas. Där beskrivs också hur man kan hantera information om företag som driver
Socialrätt om LSS och assistansersättning
Poddar om välfärdsbrott
Ett avsnitt som lyfter välfärdsbrott med ett särskilt fokus på företag och föreningars välfärdsbrott mot kommuner och regioner. Johanna Skinnari, Brå, medverkar förklarar vad som kan utgöra välfärdsbrott.
Detta avsnitt tar upp ekonomisk brottslighet och hur den kan påverka
tilltron till demokratin och demokratiska processer. Sara Persson, brottsförebyggande specialist, Ekobrottsmyndigheten, medverkar.
Välfärdsbrottslighet i regionerna omfattar allt från oseriösa aktörer som överutnyttjar systemet till rena brott som bedrägerier eller läkemedelsrelaterad brottslighet. Vad krävs för att upptäcka denna brottslighet, vilka verktyg finns att använda och vilka verktyg som skulle behövas.
#99: Välfärdsbrottslighet i regioner
Undersökning om välfärdsbrottslighet i kommuner
SKR har 2021 genomfört en undersökning om välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan. I undersökningen identifierades ett antal områden som är hinder för kommunerna i arbetet mot välfärdsbrottslighet.
Nyhetsbrev
Läs vidare
Lärande exempel
-
Innovativ samverkan stärker arbetet med fördjupad kontroll av leverantörer
Upphandling Välfärdsbrottslighet -
Uppföljning inom personlig assistans gav bättre kvalitet, minskade utgifter och avslöjade fusk
Upphandling Välfärdsbrottslighet -
Ökat samarbete sparar pengar och minskar risken för brott i Malmö stad
Välfärdsbrottslighet
Informationsansvarig
-
Christina Kiernan
Handläggare
-
Lotta Ricklander
Handläggare