Publicerad 14 april 2023

Lagrådsremiss – Effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner

Den 13 april 2023 överlämnade regeringen en remiss till lagrådet utifrån förslagen i betänkandet ”En god kommunal hushållning” som överlämnades i september 2021. De föreslagna förändringarna är få och sammanfattas här.

Regeringen bedömer att det inte finns skäl att ändra kommunallagens reglering om god ekonomisk hushållning. Vidare anser regeringen att det saknas skäl att förändra regleringen av balanskravet.

Sammanfattning av förslagen i lagrådsremissen

  • Dagens resultatutjämningsreserver föreslås ersättas med en möjlighet att reservera medel i en resultatreserv. Införandet av resultatreserver innebär, enligt regeringen, att kommuner och regioner ges större möjligheter att planera sitt sparande i syfte att nå en god ekonomisk hushållning. Dagens resultatutjämningsreserver får användas enligt nuvarande regelverk fram till 2033.
  • Budgeten ska innehålla en redogörelse för ekonomin i de kommunala koncernföretagen. Regeringen anser att det är viktigt att tydliggöra de kommunala koncernföretagens betydelse för ekonomin vid beslut om budget och planering av ekonomin. En sådan ordning innebär också en bättre överensstämmelse mellan kraven på budgetens innehåll i kommunallagen och kraven på förvaltningsberättelsens innehåll i lagen om kommunal bokföring och redovisning.
  • Revisionsberättelsen ska hållas tillgänglig för allmänheten på kommunens eller regionens webbplats.
  • Det föreslås också att kravet i kommunallagen om särskilda riktlinjer för pensionsmedelsförvaltningen ska tas bort.
  • Regeringen föreslår ingen ändring av redovisningen av pensionsförpliktelser utan pensionsredovisningen ska fortsatt ske enligt blandmodellen.

Förslagen syftar, enligt regeringen, till att främja en effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner.

Utredningens förslag om ett utökat granskningsuppdrag för de kommunala revisorerna att granska följsamheten mot regelverket för den ekonomiska förvaltningen finns inte med bland förslagen då regeringen inte bedömer att ett sådant krav bör införas.

I lagrådsremissen behandlas vissa av förslagen i betänkandet ”En god kommunal hushållning”. Förslaget om en garantimodell samt förslaget att en statlig myndighet ska ges i uppdrag att följa sektorns ekonomi och lämna vägledning och stöd till kommuner och regioner bereds vidare inom Regeringskansliet. Regeringen avser inte att gå vidare med övriga förslag i betänkandet.

SKR följer utvecklingen

Vi kommer att fortsatt följa hanteringen i regering och riksdag och återkomma med information i ärendet med uppdateringar på följande sida:

Lagrådsremiss, effektiv ekonomistyrning

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Hans Stark
    Ekonom
  • Robert Heed
    Ekonom

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.