Publicerad 31 maj 2024

Utbildningar barnets rättigheter

En viktig del av arbetet med barnets rättigheter är att utveckla sin kompetens inom området. Det kan göras på olika sätt. SKR arrangerar utbildningar i barnkonventionen för både tjänstemän och förtroendevalda samt en utbildning till barnrättsstrateg.

Barnkonventionen webbaserade utbildningar

Syftet med utbildningarna är att ge ökad kunskap om barnets rättigheter och ökad förståelse för hur personal och verksamhet kan arbeta praktiskt med konventionen. Målgruppen är alla som arbetar med barnrättsfrågor i Sveriges kommuner och regioner.

En utbildning för dig som behöver grundläggande kunskap om barnkonventionen och hur man implementerar den i verksamheten. Du som deltagare får förståelse för Barnkonventionens barnsyn och vad ett barnrättsperspektiv innebär.

Barnkonventionen grundutbildning, Adda

SKR har tillsammans med Västra Götalandsregionen tagit fram en kostnadsfri utbildning som består av sju delar med olika fokus, bland annat barnkonventionens grundläggande artiklar, olika perspektiv och hur rättigheterna kan tillämpas.

Barnkonventionen – från teori till praktik, Västra Götalandsregionen

Utbildning till barnrättsstrateg

En utbildning som genomförs digitalt och genom hemstudier. Utbildningen påbörjas den 3 september 2024 och avslutas den 20 december 2024 med sammanlagt fem möten och tre omgångar hemstudier. Efter utbildningen erbjuder SKR kostnadsfri kollegialt lärande och handledning under ett antal bestämda tillfällen. Sista anmälningsdag 30 augusti 2024.

Barnrättsstrategutbildning hösten 2024

I filmen berättar Marie Lundin Karphammar om utbildningen. Längd 50 sekunder.

Utbildning till barnrättsombud

En utbildning under två heldagar, ett introduktionstillfälle och en handledning. Under kursen får deltagarna genomgång av FN:s konvention om barnets rättigheter och om vad rollen som barnrättsombud innebär. Sista anmälningsdag 5 september 2024.

Barnrättsombudsutbildning hösten 2024

Nytt stödmaterial på gång under 2024

Just nu tar SKR fram en modell för hur kommuner kan göra en barnkonsekvensanalys som stöd inför omställningen till nya socialtjänstlagen. Arvika, Vetlanda och Eskilstuna är pilotkommuner i projektet.

Information om det nya materialet och en film hittar du på SKR:s nya webbplats Framtidens socialtjänst:
Barnkonsekvensanalys – stöd på gång, Framtidens socialtjänst

Podd

Evenemang

Informationsansvarig

  • Marie Lundin Karphammar
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.