Steg 3: Agera gemensamt

Systemledarskap handlar om att möta komplexa utmaningar med ett gemensamt agerande och en hög nivå av flexibilitet.

Systemledarskap erkänner att ingen enskild entitet har kontrollen och att det inte alltid finns förbestämda lösningar på utmaningarna man står inför.

Den fokusförflyttning som Nära vård innebär möjliggörs då primärvårdens huvudmän samverkar sömlöst i ett systemledarskap. Samordningen sker utifrån personens fokus och behov kan tillgodoses utanför organisationsgränserna.

Komplexa utmaningar kräver ett gemensamt agerande och en hög nivå av flexibilitet. Samordningen sker utifrån personens fokus och behov kan tillgodoses utanför organisationsgränserna.

Främja samverkansstrukturen

En nyckel till framgång i att etablera ett nytt arbetssätt är att främja samverkanskulturen. Detta kan möjliggöras genom att:

  • Arbeta fram Vägledande principer
  • Definiera ledningsnivåer
  • Etablera ”parhästar” över organisationsgränserna oavsett huvudman
  • Se till att medarbetare från region och kommuner inklusive privata utförare ges möjlighet att träna nya arbetssätt tillsammans för att bygga relationer.

Vägledande principer

Vägledande principer ger rätt förutsättningar för ett sömlöst arbete där fokus ligger på att gemensamt lösa de utmaningar och problem som uppstår.
Exempel på vägledande principer:

  1. Vad är bäst för invånaren?
  2. Ingen patient i onödan på sjukhus.
  3. Vi gör det tillsammans. Ingen lyckas om inte helheten lyckas.
  4. Ta ansvar för eget arbete, återkoppla till steget före och underlätta
    för steget efter.
  5. Ta tag i problem direkt.
Förstudie Samordningsstruktur Skellefteå Närsjukvårdsområde, Region Västerbotten

Ledningsnivåer

  • Arbetet med att ta fram en gemensam plan för primärvården initieras på huvudmammanivå av kommundirektör tillsammans med regiondirektör.
  • Ansvariga personer/ roll på makronivå har det systemövergripande ansvaret i det fortsatta arbetet.

Organisatoriska samspelet

  • Arbetet i organisationerna sker på tre nivåer: mikro, meso och makro.
  • Dessa ska samspela och stödja utförandet av primärvårdsuppdraget som regionen och kommunerna har tillsammans.

Genom att beskriva målsättning för mikro- meso- och makronivån, kan bästa förutsättningar skapas för mikrosystemens möte med invånaren.

Samverkan av mikro-, meso- och makronivå. Förstora bilden

Bild hämtad från Gemensam plan för primärvård i Jönköpings län som visar hur mikro- meso- och makronivån samverkar.

Ansvar mikro – meso - makro

De uppsatta målen och de vägledande principerna kan verka genom informella ledningsstrukturer i tre systemnivåer över huvudmanna- och utförargränserna:

Makronivå: Chefer med övergripande ansvar t ex. chef för regionens primärvård, social- och vård/omsorgschefer i kommunerna. Har det systemövergripande ansvaret, sätter kurs för den strategiska inriktningen. Håller fast i målen. Tar fram vägledande principer.

Mesonivå: Verksamhetschefer inom regionen/privata utförare och kommunerna (med ”taktiskt” stöd från facilitatorer). Etablerings- och genomförandeansvaret. Löser ut övergripande frågor. Fungerar som länken mellan strategisk inriktning och operativt verkställande.

Mikronivå: Verksamhetsnära chefer och professionsgrupper från utförarverksamheterna. Verkställande och löpande driftsansvar genom lokalt förankrade samordningsgrupper mellan region och kommun.

Etablering av ”parhästar”

Samverkande ”parförhållanden” på var sida om organisationsgränsen mellan regionen/ privat utförare och kommunen som gemensamt verkar utifrån de vägledande principerna.

Bild hämtad från Styrsystem för samverkan i Skellefteå närsjukvårdsområde, som visar hur kommun och region samverkar på strategisk, taktisk respektive operativ nivå.

Strategiska ledningsuppgifter, taktiska ledningsuppgifter och operativa ledningsuppgifter.

Bilden är hämtad från Styrsystem för samverkan i Skellefteå närsjukvårdsområde och visar hur kommun och region samverkar på strategisk, taktisk respektive operativ nivå.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.