Publicerad 2 juli 2024

BIRK – nationellt nätverk inom skadligt bruk och beroende

BIRK, Beroende och skadligt bruk i Regioner och Kommuner, och är ett av SKR:s nätverk för samverkan, stöd och lärande mellan länen/region, kommuner och nationell nivå.

Nätverken är forum för information- och erfarenhetsutbyte och ett viktigt stöd i arbetet med kunskapsutveckling och förbättringsarbete. Nätverkets medlemmar är utsedda representanter som arbetar med frågor som rör området skadligt bruk och beroende i hälso- och sjukvården eller socialtjänsten.

Prioriterade frågor för BIRK-nätverket 2024

Inför varje år SKR tar tillsammans med nätverket fram förslag på vilka prioriterade områden nätverket ska arbeta med.

Varje län/region bestämmer sen själva vilket eller vilka av områdena de ska arbeta med under året. Varje område kan innehålla flera frågor.

SKR har efter en uppföljning av de länsdialoger som genomfördes 2019-2021 identifierat två utvecklingsområden; barn och unga och personer med samsjuklighet. Annat som påverkar är Samsjuklighetsutredningen och Narkotikautredningens förslag, liksom den kommande nya socialtjänstlagen och arbetet med omställningen till nära vård.

Utifrån detta kommer BIRK-nätverket under 2024 att arbeta med att

  • identifiera behov av utvecklingsstöd för att kunna genomföra Samsjuklighetsutredningen och Narkotikautredningens förslag.
  • öka kunskapen om nära vård, omsorg med fokus på målgruppen personer med skadligt bruk eller beroende. Det kan gälla samspelet mellan sjukvårdens olika vårdnivåer och socialtjänstens olika verksamheter.
  • genomföra aktiviteter på nätverksträffar som bidrar till att stärka förutsättningarna för utvecklingen av en personcentrerad nära vård och omsorg.

Informationsansvarig

  • Zophia Mellgren
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.