Skolkostnader och vaccinationstakt i fokus

Skolan får inte mindre del av kakan. Och vaccinationstakten går i absolut snabbast möjliga takt. Det konstaterar jag i dagens blogg där fokus är på två av senaste veckans debatter.

I veckan har Lärarförbundets ordförande i en debattartikel lyft att de riktade statsbidragen till skolan behöver öka, då det är ett välfärdsområde som Sveriges kommuner sparar på. Det här stämmer dock inte. SKR ser i stället att skolan är något som man värnar om lokalt.

Det finns inget som tyder på att skolan står tillbaka i de lokala budgetarna. Precis som Lärarförbundet konstaterar varierar skolpengen över landet. Frågan är om det egentligen är ett problem eller om det är ett utslag av de lokala behoven och förutsättningarna som finns över landet.

Kostnaderna har ökat under 2000-talet

Lärarförbundet anser också att det är ett problem att en del kommuner har låga skolkostnader. I många kommuner med låga skolkostnader är dock skolresultaten höga. Menar man då att kombinationen av låga kostnader och höga resultat är ett problem? Ska detta ”problem” lösas med mer riktade statsbidrag?

I Ekonomirapporten från oktober 2019 följde vi upp kostnaderna per elev under 2000-talet och kunde där konstatera att kommunerna satsat mer på skolan än de demografiskt betingade behoven. Kostnaderna hade ökat i fasta priser under seklets första 18 år. Under 2019 kan det dock vara så att kostnader och personaltäthet har påverkats när vissa kommuner har stängt mindre skolor till följd av ett minskat elevantal. Vi kommer nu att genomföra en djupare analys i frågan inför att vi i maj presenterar vårens Ekonomirapport.

Ekonomirapporten, oktober 2019

Riktade statsbidrag är ofta kontraproduktiva

När Lärarförbundet föreslår att skolans resurser ska öka i form av riktade statsbidrag är det helt på tvärs mot vad SKR ser att skolan behöver. Skolan är redan det område som omgärdas av en alltför stor andel riktade bidrag med detaljstyrande regler som riskerar att styra ända in i lärarens uppdrag. Regeringen har dessutom själv initierat att se över systemet med riktade bidrag.

Riktade statsbidrag överlag innebär ofta ökad administration för att söka medlen. Det innebär att man inte kan välja att lägga resurser anpassat efter de lokala behoven och förutsättningarna. Något som dock skulle frigöra resurser till skolorna är att hellre klustra de riktade statsbidrag inom det pedagogiska området och göra de generella statsbidragen indexerade både i förhållande till pris och demografi. Ännu bättre vore att lägga in de stora riktade statsbidragen på skolområdet i påsen och i utjämningssystemet införa de socioekonomiska viktningarna som fångar skolområdet.

Vaccinationstakten avgörs av läkemedelsbolagen

Avslutningsvis måste jag även säga några ord kring vaccinationerna då även jag nås av många frågor och synpunkter i detta ämne. Just nu är det många som otåligt väntar på att samhället ska ”komma igång igen”.

Nationalekonomer och näringslivsföreträdare har hävdat att regionernas vaccinering mot covid-19 går för långsamt. Vi vill förstås alla att vaccinationen ska gå snabbt som möjligt. För varje person som vaccineras minskar risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 och vaccinationstakten påverkar också hur snabbt ekonomin kommer på fötter. Men kritiken behöver riktas åt rätt håll. Regioner vaccinerar med allt vaccin de får. Takten på vaccineringen avgörs helt och hållet av leveranserna från läkemedelsbolagen till Sverige – inte på regionernas förmåga. Avtalen med läkemedelsbolagen och ansvaret för transporterna till Sverige vilar på EU-kommissionen och den svenska staten. I takt med att leveranserna av vaccin kommer till Sverige kommer också vaccinationstakten att öka.

Ta del av det senaste i Vårdbloggen

Och vill du veta mer om arbetet med vaccineringen och coronahanteringen i vården rekommenderar jag dig att följa SKR:s vårdblogg där Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård, på SKR skriver mer detaljerat om ämnena.

Vårdbloggen

Skribent

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    900

    Regler för kommentarer

    Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

    Här är våra regler:

    • Kommentarerna ska hålla en god ton.
    • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
    • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
    • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
    • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

    Kontakta oss

    Kontaktformulär SKR








    Verifiering * (obligatorisk)
    Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

    Om bloggen

    Välkommen till Ekonomibloggen. Jag som bloggar heter Annika Wallenskog och är chefsekonom på SKR. Här skriver jag om frågor som på olika sätt rör ekonomin i kommuner och regioner och välfärdens finansiering.

    Prenumeration

    Prenumerera

    Skribenter

    Sök i bloggen