Publicerad 24 september 2024
Nyhet

Fritidskort med möjligheter och frågetecken

Det är bra att regeringen höjer ambitionerna på folkhälsoområdet med förslaget om ett fritidskort till barn och unga. Dock finns ett antal frågetecken att räta ut.

Foto

Sandra Lindström.

SKR:s styrelse har avgivit remissvar till utredningen ”Ett fritidskort för barn och unga – en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra”.

– Rätt utformat kan ett fritidskort ge fler barn och unga möjlighet att delta i meningsfulla aktiviteter. Förslaget behöver dock utvecklas på flera punkter. Bland annat för att möta ambitionen att särskilt satsa på individer med funktionsnedsättning samt ta höjd för kostnader som kan uppstå i kommunal verksamhet, säger Sandra Lindström, ordförande i SKR:s beredning för kultur och fritid.

Mer än kultur

SKR anser att kommunerna ska avgöra till vilka av kommunens fritidsaktiviteter som fritidskortet kan användas, och att dessa inte enbart begränsas till kultur. Det finns en bred palett av kommunala verksamheter inom fritidsområdet som är ledarledda och som kan jämställas med kraven på verksamheter inom kulturskolan, som idrott, friluftsliv och annan barn- och ungdomsverksamhet.

– En ytterligare viktig aspekt är hur missbruk och välfärdsbrottslighet kan undvikas. Där behöver förslaget bli tydligare. Enkelheten i att kvalificera sig för fritidskortet kan innebära att individer och organisationer missbrukar systemet. Sådana brott är svåra att upptäcka och utreda, säger Sandra Lindström.

Bakgrund

Fritidskortet ska ge barn och unga i åldrarna 8 – 16 år ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Det ska innehålla ett värde som kan användas som betalning för fritidsaktiviteter inom till exempel idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet. Beloppets storlek kommer att ha en differentierad utformning för att särskilt stötta barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll att ta del av fritidsaktiviteter. Fritidskortet väntas införas under 2025.

Om fritidskortet, från regeringens webbplats

Läs vidare

Sakkunnig

Nils-Olof Zethrin
avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.