Bättre resultat och färre skador i sjukvården
Förbättring inom så gott som alla områden – men väntetiderna är fortsatt långa. Så kan resultaten i SKR:s senaste hälso- och sjukvårdsrapport sammanfattas.
I dag presenterar SKR den senaste hälso- och sjukvårdsrapporten, som ger en bred, samlad bild av läget i svensk hälso- och sjukvård och de förändringar som har skett över tid. Rapporten visar att många kurvor pekar åt rätt håll; över tid blir vårdens resultat bättre och vårdskadorna färre. De flesta patienter är nöjda med den vård de får. Kostnadsutvecklingen är stabil.
Förekomsten av sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke har minskat över tid, och bland de som drabbas har dödligheten gått ned. År 2008 fick drygt 34 000 personer en hjärtinfarkt, och 30 procent av dessa avled. År 2022 var samma siffror drygt 22 000 och 21 procent.
Minskningarna beror på en kombination av bättre levnadsvanor hos befolkningen, mer förebyggande behandling och medicinska framsteg.
Utvecklingen speglas också i förbättrad canceröverlevnad: Tioårsöverlevnaden för bröstcancer har ökat från 58 procent 1980, till 88 procent 2022. Motsvarande ökning för prostatacancer är från 33 till 85 procent.
– Hälso- och sjukvårdsrapporten är glädjande läsning i de flesta avseenden. Svensk sjukvård har utmaningar, ja, men håller hög klass och tjänar patienterna väl, säger Johan Kaarme, chef för SKR:s vård- och omsorgsavdelning.
Över tid sker en tydlig förflyttning från sluten vård till mer öppna vårdformer. Behandlingar och vårdtider i sluten sjukhusvård minskar till förmån för behandlingar i öppna vårdformer och i hemmet. Denna förändring frigör resurser och tycks ske med bibehållen vårdkvalitet.
Fortsatt långa väntetider
Ett område där utvecklingen däremot går åt fel håll är väntetiderna till sjukvården. Även om tillgängligheten till medicinsk bedömning inom primärvården förbättrats (91 procent av patienterna fick bedömning i enlighet med vårdgarantin i juli), så växer köerna inom övrig vård.
Sett över en tioårsperiod har andelen som får vård eller behandling inom vårdgarantin minskat. Kapaciteten har ökat under perioden, men inflödet av patienter till den specialiserade vården ökar ännu snabbare. I augusti väntade 178 467 på en operation eller åtgärd. 89 032 av dessa har väntat mindre än 90 dagar.
Mer än varannan invånare i Sverige lever i dag med minst en kronisk sjukdom. Många sjukdomar som för 20–30 år sedan var dödliga kan i dag behandlas, vilket är en bidragande orsak till att befolkningen blir allt äldre.
– Det är en fantastisk utveckling, men det har skapat en paradox där bättre vård leder till ökade vårdbehov, och det är en situation som kräver nya arbetssätt för att vi ska kunna hantera den, säger Johan Kaarme.
Fakta
Hälso- och sjukvårdsrapporten är en årligen återkommande publikation som beskriver läget och utvecklingen inom svensk hälso- och sjukvård. Nytt för i år är att rapporten består av två delar, dels en sammanställning av indikatorer från Vården i siffror, dels en rapport med tematiska analyser utifrån nationellt tillgängliga sjukvårdsdata.
Läs vidare
Sakkunnig
Lasse Einarsson
Handläggare