Uppsnack inför budgeten

Vi går in i en fas av stora framtidsinvesteringar, sade statsministern på en pressträff häromdagen. Vissa satsningar på välfärden har också presenterats, men återstår att se vad det blir i slutändan. Just nu är det, som vanligt, lite svårt att greppa helheten.

Vi närmar oss datumet för statens budgetproposition (torsdag 19 september). Regeringen har ju sedan ett bra tag informerat om att reformutrymmet är 60 miljarder inför 2025. De har också informerat om att det kommer att göras stora satsningar på infrastruktur. Det är något som vi på SKR länge efterfrågat och som är helt nödvändigt.

Den spårbundna kollektivtrafik som bedrivs av regionerna har påverkats kraftigt negativt av bristen på underhåll. Regeringen pratar om 200 miljarder i ökning av infrastrukturen de kommande 12 åren och att det är så mycket som Trafikverket mäktar med att nyttja. Många av de nya gröna industrisatsningar som görs i norra Sverige väntar på besked gällande Norrbotniabanan, Ostkustbanan samt kapacitetshöjning hela sträckan Luleå till Riksgränsen, inklusive dubbelspår mellan Boden och Luleå. Förhoppningsvis kan information om sådana satsningar komma nu.

Inga besked om kommunal infrastruktur

Ännu har vi dock inte hört så mycket om några satsningar på den kommunala infrastrukturen. Det återstår att se om det kommer några. Även den kommunala infrastrukturen kräver stora investeringar. Det handlar bland annat om anpassningar till klimatförändringar och upprustning av VA-system. Här hoppas vi att regeringen ger stöd till kommunerna. Det behövs också stöd för att hjälpa till med den gröna industriomställningen, där kommunerna och deras bolag nu gör stora satsningar. Investeringar som är en förutsättning för Sveriges tillväxt framöver.

Minskade statsbidrag till sjukvården – än så länge

Regionerna har ett behov av fortsatt värdesäkrade generella statsbidrag, ännu har dock inte utgiftsområde 25 där de generella statsbidragen finns presenterats. Efter fredagens besked om ett sektorsbidrag till hälso- och sjukvården på 2 miljarder 2025 kan man konstatera att statsbidragen till sjukvården minskar med 7 miljarder mellan 2024 och 2025, och att regionerna kommer att ha det fortsatt tufft. Som det ser ut i prognoserna beräknas de fortfarande inte vara uppe på positiva resultat sammantaget 2025.

Inom tandvården satsar regeringen ordentligt på de äldre vilket är bra, men vilka konsekvenser ålderssänkningen för gratis tandvård till unga - från 23 till 19 år - är inte klar. I Sverige har tandhälsan förbättrats under en rad år, mycket tack vare den tidiga förebyggande tandvården.

Flera spridda riktade satsningar

Regeringen har även presenterat satsningar på anhöriga som vårdar personer i behov av vård och omsorg samt ökat stöd till kommunerna för att de ska ha en fast omsorgskontakt. Kommunerna får dessutom medel för att arbeta brottsförebyggande inom socialtjänsten och med att stärka vårdkedjorna. Utifrån hur de presenteras kan konstateras att det handlar om riktade statsbidrag. Hur mycket av de medel som satsas som är nya pengar, vilket år de gäller från, hur länge de gäller och vilka beloppen är per år, återkommer vi till efter att hela budgeten för 2025 har presenterats.

Hur påverkar skattesänkningarna kommuner och regioner?

Även om det är trevligt med skattesänkningar för pensionärerna är det viktigt att tänka på att den typen av skattesänkningar urholkar den kommunala skattebasen. Skattesänkningarna regleras visserligen nästan alltid i form av höjda statsbidrag, men det sker bara som ett engångsbelopp i samband med förändringen. I och med att statsbidragen inte indexeras så innebär det att regleringen successivt urholkas.

I vanlig ordning är det svårt att få en överblick över budgeten och vad det innebär för kommuner och regioner. Men vi återkommer som sagt till det när hela är presenterad.

Och så vill jag tipsa om två poddar där jag varit med nyligen:

Ekonomiekot extra om den senaste befolkningsprognosen och dess effekter, Sveriges Radio

Delmi-podden om Arbetskraftsinvandring (avsnitt 27)

Skribent

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    900

    Regler för kommentarer

    Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

    Här är våra regler:

    • Kommentarerna ska hålla en god ton.
    • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
    • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
    • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
    • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

    Kontakta oss

    Kontaktformulär SKR








    Verifiering * (obligatorisk)
    Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

    Om bloggen

    Välkommen till Ekonomibloggen. Jag som bloggar heter Annika Wallenskog och är chefsekonom på SKR. Här skriver jag om frågor som på olika sätt rör ekonomin i kommuner och regioner och välfärdens finansiering.

    Prenumeration

    Prenumerera

    Skribenter

    Sök i bloggen