En bra introduktion för nya medarbetare stärker arbetsmiljön

Ett sätt att prioritera arbetsmiljön är att satsa på ett långsiktigt och strukturerat introduktionsprogram. Borås stads hemsjukvård ser en bra introduktion som en viktig förutsättning för att kunna rekrytera sjuksköterskor som också vill stanna kvar.

Befolkningsutvecklingen de närmaste tio åren är illavarslande. Fram till 2033 ökar personer i arbetsför ålder, 20-66 år, enbart med 2,7 procent medan äldre över 80 år ökar med 38 procent. Kopplat med den arbetskraftsbrist vi ser i snart sagt varje bransch och sektor kommer det helt enkelt inte finnas tillräckligt med människor att anställa för att möta de behov välfärden och svensk arbetsmarknad har de närmaste åren. När de allra äldsta blir markant många fler riskerar också trycket på vård- och omsorgstjänster att öka.

Förslagen på hur kompetensutmaningen i välfärdens verksamheter ska lösas är många. Fack och arbetsgivare är dessutom inte alltid överens om vilka lösningar som krävs. Men något som fack och arbetsgivare är överens om är att arbetsmiljön behöver stärkas. När risken är stor för att färre ska ta hand om fler under de kommande åren måste de som redan arbetar i vården, omsorgen och skolan känna att arbetslivet är hållbart för att de ska vilja stanna kvar i sina viktiga yrken.

Långsiktig och likvärdig introduktion

Något som stärker arbetsmiljön på arbetsplatsen är att se till att nya medarbetare får en bra start, en bra introduktion till yrket och arbetsplatsen. I Borås stad får hemsjukvårdens sköterskor en lång och välstrukturerad introduktion för att bli trygga i sin yrkesroll. Mentorer, webbutbildningar och löpande avstämningar med närmaste chef är några inslag i den checklista som tagits fram.

Borås stad identifierade redan i intervjufasen med arbetssökande, speciellt med nyutexaminerade, att en bra introduktion var något som efterfrågades. Det ledde till att hemsjukvården i Borås gjorde ett omtag. Introduktionen är numer ett långsiktigt och strukturerat arbete, som egentligen inte har någon tidsbegränsning, och att alla sjuksköterskor i hemsjukvården ska få en likvärdig introduktion. Det behövdes för att skapa en trygghet och bra start för den som är ny i arbetslivet.

Ett arbetssätt att dra lärdomar av

I dag ser Borås stads hemsjukvård en bra introduktion och ett starkt mentorskap som en viktig förutsättning för att kunna rekrytera sjuksköterskor som också vill stanna kvar. Genom regelbundet inplanerade samtalstider med en mentor kan den nya medarbetaren prata av sig, hitta strategier och utvecklas i jobbet, något som både nyanställda och tidigare anställda dragit stor nytta av.

Arbetssättet i Borås stad hemsjukvård tror jag är något som fler kommuner kan dra lärdom av och använda för att stärka arbetsmiljön och kompetensförsörjningen i sina egna verksamheter. Självklart är vissa delar i Borås stads hemsjukvård anpassade för just arbete i vården. Men grundläggande saker – som att klargöra roller och ansvar mellan kollegor, chefer och andra – är något som kan fungera i många fler verksamheter i välfärden.

Läs vidare

Skribent

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    900

    Regler för kommentarer

    Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

    Här är våra regler:

    • Kommentarerna ska hålla en god ton.
    • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
    • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
    • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
    • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

    Kontakta oss

    Kontaktformulär SKR








    Verifiering * (obligatorisk)
    Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

    Om bloggen

    Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.

    Prenumeration

    Prenumerera

    Sök i bloggen